Българските летища отговарят на всички европейски стандарти

Българските летищаПоредната щателна проверка на българските летища установи отново, че те отговарят на всички национални и европейски изисквания и стандарти. Последният тест е бил на варненското и бургаското летища и отчетите на Европейската комисия от наблюденията на няколко ключови показатели отчитат, че всичко е напъно в норма. По-рано тази година същата проверка е била извършена и на Аерогара София и резултатите са били същите.

Откакто България е приета за член на Европейския съюз през 2007 г., националните летищни оператори са подлагани на годишни отчети и стриктни инспекции от страна на Европейската комисия и Европейската конференция за гражданска авиация. Тези проверки оценяват качеството на работата в сектора и на авиационната администрация, което е в компетенциите на авиокомпаниите и компаниите, отговарящи за наземните операции.

През юли Антония Първанова, член на Европейския парламент, обяви притеснението от систематичните кражби на летище София. Според г-жа Първанова проблемът е свързан с организирана банда, която от години действа на летището и вероятно продава веднага откраднатите вещи през стабилен нелегален канал. Въпреки твърденията на българския либерален представител в Европейския парламент, управлението на летището и транспортният министър на България отхвърлиха тези подозрения, като посочиха, че броят на получените жалби за незаконни намеси в целостта на багажа не надвишават европейските норми.

Все пак е по-добре да намерим начин да държим ценните си вещи наблизо и под око. Според изследване, през 2008 г. са откраднати повече от 800 хиляди лаптопа на летищата в САЩ и Европа. Само 30% от тях са върнати на притежателите им. Тъй като лаптопи, смартфони, USB памети, таблети и други подобни машинки са все по-широко използвани от пасажерите, те са и от най-често забравяните по самолети и летища. Повече от 11 хиляди са били оставени от собствениците си в джобове на предните седалки по време на полет, в чакалните на изходите, дори на местата за проверка на багажа. Със сигурност гледката от самолета е неповторима, но не забравяйте да проверявате винаги след себе си – пазете се както от крадци, така и от собствената си разсеяност :)

Tags: , , ,

Comments are closed.

X