Зелени технологии от Boeing и American Airlines

American AirlinesАко отдавна сте се размечтали за еко самолетни билети, или поне някакви, които не оставят толкова голяма „Йети стъпка“ в озоновия слой, значи е дошло вашето време.

Наскоро авиокомпанията American Airlines и гигантът Боинг показаха публично своя продукт наречен ecoDemonstrator. Става дума за следващо поколение самолет, серия 737-800, който предстои да тества иновативни съвременни технологии, насочени към устойчивото развитие на самолетния бранш.

На пръв поглед този тип самолет може и да не изглежда много по-различен от стандартния модел 737, но всъщност ecoDemonstrator има и някои съществени модификации, които един ден могат да направят летенето много по-икономично, по отношение на разходите за гориво.

Прототипният самолет, който American Airlines са заели на Боинг, е снабден с експериментално оборудване, чието тестване цели намаляването на въглеродните емисии, разходите за гориво, въглеродния отпечатък, както и шума на самолета.

Програмата ecoDemonstrator е съвместна разработка на American Airlines, Боинг и FAA, които всъщност спонсорират модификациите по самолета.

Технологиите, които се изпитват върху машината, включват например специални уреди на крилете на самолета, които по такъв начин ще влияят на летенето, че ще намаляват разходите за гориво. Също така се изпробват и специални клетки за гориво, които евентуално могат да заменят самолетния двигател като резервен източник на захранване.

От Боинг събират данни по време на тестови полети, които ще продължат преди самолетът да е обновен и върнат обратно на American Airlines, които да възобновят полетите с него по-късно тази година. От компанията съобщават и, че планират да изпробват изцяло нова гама от технологии на различни самолети всяка година.

Производителите на самолети охотно показват и изброяват зелените си идеи, свързани с летенето, тъй като осъществяването им определено ще е от ползва на всички световни авиокомпании.

Напомняме, че авиокомпаниите са си поставили за цел до 2050г. да намалят наполовина нивата на емисиите, засечени през 2005г.

Tags: , , ,

Comments are closed.

X