Катедралата в Толедо

Катедралата в ТоледоНай-съвършена сред всички катедрали, строени по време на Средновековието и Ренесанса, Толедската катедрала съчетава в себе си изящни архитектурни стилове, които са надграждани през вековете 12-15в., през което време бива построена. Олтарите, които са 27 на брой осят индивидуален стил и пресъздават различни течения в изкуството, съчетани по умел начин, така че вдъхновените туристи, които посещават катедралата, не изпитват по-малко от искрено възхищение и неподправен възторг, наблюдавайки великолепните творения от дърво, метал и желязо, които са позлатени на места. Гравюрите са изключителни, а орнаментите и детайлната представа е много изящно изпълнена от опитни майстори на изкуството.

Дарохранителницата на Толедо

Тя е създадена по специална поръка на приемника на Кардинал Мендоса Кардинал Ди Сиснерос, който е смятан за покровител на Колумб. Висока е цели три метра, внушителна, но по-скоро красива, тежаща около 2 тона и изградена от цели 5600 детайла. Изработката й е от чисто злато, сребро и скъпоценни камъни, които са донесени от Новия свят. В съчетанието си тя има в себе си над 200 фигури, които са монументални по своята красота, одухотворени и изразителни лицата си и филигранно оформени детайли на самата рамка. Тя самата е поставена издигната над другите олтари величествено и тържествено, така че да се прави впечатление още щом влезете в катедралата. Изработена е от майстор, прочут в страната на име Енрико Де Арфе. Няколко века Дарохранителницата е съхранявана като символ на богатството и представителността на нацията пред цяла Европа като постижения, култура и историческа стойност.

Олтарите на Толедската катедрала

Красиви и зашеметителни, олтарите с техните многобройни хранилища пазят в скутовете си многобройни и ценни предмети на изкуството, които са изключително впечатляващи и съчетаващи в себе си няколко стила и то по находчив и рядък начин, който няма втори по рода си.

Ценни произведения на изкуството тук

Не бива да Ви учудва, че в Толедската катедрала има десетки ценни произведения и може да се почувствате сякаш се намирате в един малък, концентриран кът на Лувъра. Тук ще видите произведения на именити предшественици на романтизма, класицизма, готиката и други стилове в изкуствата. Сред тях се открояват ярко имената на Ван Дайк, Франсиско Гоя, Джордано, Тициан, Рубенс и много други. Има картини и на Веласкес, без който не би могло да минем сигурно, предвид, че се намираме в Стара Испания, бидейки в катедралата. Портрети на Папа Павел Трети, “Портата на лъвовете” и множество дребни и по-големи статуетки, които са запазени от различни периоди на строеж на катедралата, могат да бъдат видени. Всичко, което е необходимо е да запазите своите билети до тук и да разгледате редките уникати.

Tags: , , ,

Comments are closed.

X