Проектът Skycouch

Air New ZealandПреди време една от големите световни авиокомпании Air New Zealand се зае с нелеката задача да създаде такова пространство, което изцяло да отговоря на основните потребности на пасажерите, които осъществяват полети на дълги разстояния.

Най-голямото предизвикателство за този проект на компанията, който в последствие се превръща в изключително успешна инициатива, е как да се извлече реална информация за продукта преди още да бъде пуснат да пазара. Затова, за да могат да вземат устойчиви и работещи дизайнерски решения, проектантите поставят четирима човека в цяла сграда, която наподобява борд на Боинг 787.

Както самият директор на компанията, ръководела тестването на Skycouch (въпросния продукт) споделя: “Имахме решения, които работеха отлично според нас, но, когато едно семейство беше поставено в условията им, всяка от седалките и пространствата около нея придобиваха още смисли и употреби, за които дори не си бяхме помисляли.”

Интересното за проекта е, че в сградата, симулация на Боинг, има шум от самолета, осветление, каквото би имало в реална ситуация, реален екипаж, който дори съобщавал инструкциите за безопасност. Опитът бил толкова близо до действителността, че дори се спазвали всички интервали до последната минута – време на полет, реален сън. Освен това, на борда имало достатъчен брой пасажери. По този начин дизайнерите искали да провокират реални ситуации, които биха могли да възникнат, както и да поставят участниците в естествена социална среда и да наблюдават реакциите им за по-дълго време.

Същността на Skycouch

Това е специално създаден продукт за двойки и семейства, чието пространство на борда може да се променя според нуждата на пътниците. Самите седалки са с размера на тези в икономична класа, като подлакътниците им могат да се приберат навътре в седалката. На всяка от седалките има и възглавница за сън. Само с едно натискане на бутон, от седалката се появява облегалка за крака. Ако и трите облегалки бъдат извадени се получава удобно и широко пространство, което може да се използва за различни цели.

Tags: , , , ,

Comments are closed.

X